Google Data Studio wordt Looker Studio

21 oktober 2022

Afgelopen week kondigde Google een naamswijziging aan. Het welbekende Google Data Studio heet voortaan Looker Studio. Wat is Looker Studio en welke impact heeft deze naamswijziging? Je leest het in dit artikel.

Wat is Looker Studio precies?

Looker is een platform voor data analytics en business intelligence. Dit platform heeft de mogelijkheden om een gereguleerde datalaag te creëren. Dit stelt bedrijven in staat om verschillende databronnen met elkaar te combineren en analyseren zonder dat de bronbestanden aangepast hoeven te worden. Google wil alle tools met elkaar verbinden en beschikbaar maken voor gebruikers door Looker te integreren binnen de Google Cloud Suite.

Door de naam Looker over te nemen geeft Google aan dat ze het gemak van het zoeken naar informatie via hun online platformen nu dus ook beschikbaar maken voor data binnen ieder bedrijf.

De naam mag dan wel veranderen maar de services van Google blijven exact hetzelfde. Er zijn geen nieuwe features en ook het uiterlijk blijft onveranderd. Wel wordt het platform uitgebreid met de datamodellen die al bekend zijn uit Looker. Maar op deze opties moet men nog even wachten, deze staan namelijk nog in review.

Looker Studio Pro

De gewone versie van Looker Studio blijft gratis. Wel is er een Pro-versie beschikbaar die verschillende features heeft die vooral voor grote bedrijven interessant kunnen zijn. Denk hierbij aan samenwerkingsmogelijkheden, SLA’s en management opties.

Welke impact heeft deze (naams) wijziging?

De wijzigingen lijken op het eerste gezicht niet veel impact te hebben. De mogelijkheden liggen niet alleen meer bij het weergeven en analyseren van online marketingcijfers en data uit Google Sheets, maar de focus verlegt zich nu naar een totale samensmelting van alle mogelijke data binnen een bedrijf. Ook gaat Google zich veel meer inzette op artificial intelligence.

Gebruikers van het platform kunnen nog betere analyses en (marketing) beslissingen maken wanneer er naast de mogelijkheid om marketingdata in een dashboard te integreren, dit ook mogelijk is met andere bedrijfsdata.

Dunion

Ook bij Dunion maken wij dashboards met Google Data Studio. Wij creëren voor u overzichtelijke, op maat gemaakte rapportages die volledig zijn afgestemd op uw wensen. Bent u benieuwd hoe dit er uit ziet? En wat wij nog meer kunnen betekenen voor uw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Auteur

Jeroen Klein

SEO-Specialist

SEO Whitepaper

Download gratis