Google Analytics 4: Wat is er nieuw?

23 oktober 2020

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics en biedt een compleet beeld van hoe bezoekers gebruik maken van jouw website.

Vorig jaar is de Google Analytics App + Web property gelanceerd, dit maakte het mogelijk om data van App & Web te combineren waardoor cross platform metingen gedaan konden worden. Google Analytics 4 maakt deze en nog vele andere properties toegankelijk voor iedereen en zal binnenkort de huidige Universal Analytics (UA) vervangen.

Wat is Google Analytics 4?

Door gebruik te maken van Machine Learning, cross-platform gebruikersinzichten en een privacy-gecentreerd design heeft Google Analytics 4 de volgende functionaliteiten:

 • Data op basis van gebeurtenissen:
  Sessies en paginaweergaves worden in GA4 losgekoppeld en in plaats daarvan worden gebeurtenissen gemeten, zoals kliks, downloads en scrollen op een pagina. Dit zorgt ervoor dat er een beter beeld ontstaat van de ‘customer-lifecycle’.
 • Doelgroepen beheren:
  Door gebruik te maken van gegevensverzameling op basis van gebeurtenissen, is het gemakkelijker om doelgroepen te segmenteren die hetzelfde gedrag vertonen. Met behulp van Machine Learning kan bijvoorbeeld worden voorspeld welke bezoekers waarschijnlijk nog een aankoop gaan maken binnen een bepaalde tijd, en bij welke bezoekers dit onwaarschijnlijk is. Dit maakt het ook mogelijk om slimmere doelgroepen te gebruiken binnen je Google Ads campagnes.
 • Cross-platform rapportages:
  Zoals hierboven al genoemd is, de App + Web property die ervoor zorgt dat beide databronnen (website en app) aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Deze data kan worden geanalyseerd op basis van User ID en Pseudo ID, die worden meegegeven bij het downloaden van een App. Dit resulteert in één duidelijk overzicht van alle website en app gegevens van dezelfde gebruiker.
 • Analyse hub: 
  Dit maakt het mogelijk om met diverse templates alle mogelijke gebruikerstrajecten, segmenten en andere resultaten te visualiseren. Analysehub van Google Analytics 4

Google Analytics 4 installeren

Gebruikmaken van Google Analytics 4 is ook heel gemakkelijk. Wanneer je binnen je bestaande Google Analytics account naar ‘Beheerder’ gaat, verschijnt bovenaan bij property instellingen ‘Upgraden naar GA4’. Daarna hoeft alleen de datastream nog worden toegevoegd en kun je gebruik maken van alle hierboven genoemde slimme properties van Google Analytics 4.

Auteur

Jeroen Klein

SEO-Specialist